Nevertex

Muotoon neulonta vähentää materiaalihävikkiä

Muotoon neulonta vähentää materiaalihävikkiä

11.02.2020

Muotoon neulonta tarkoittaa sitä, että tuote neulotaan kaavan muotoon ja kappaleet yhdistetään tai yksittäinen tuote ”kasataan” ompelukoneella eikä saumurilla. Tuotteen haluttu muoto luodaan jo neulomisen aikana esimerkiksi leventämällä ja kaventamalla.

Muotoon neulomalla voidaan valmistaa muun muassa puseroita, housuja, pukuja ja asusteita, kuten pipoja.

– Nevertexille ensimmäiset muotoon neulontaan tarkoitetut tasoneulekoneet tulivat vuonna 1996. Koneet olivat 2,5 metriä leveitä ja ne mahdollistivat useamman kappaleen valmistamisen kerralla. Ne olivat paljon aiempia malleja nopeampia, Nevertexin tekninen asiantuntija Hannu Kottari sanoo.

Neulekoneet ovat hyvin kestäviä ja tasoneulekoneet ovat alalla edelleen täysin tuotannossa mukana.

Nevertex päivitti neulekoneet muutama vuosi sitten japanilaisiin koneisiin. Uudet neulekoneet on varusteltu edistyksellisellä teknologialla.

– Muotoon neulonnan jälkeen alalla haluttiin tehdä tuotteita, jossa kone suorittaisi koko kappaleen kasauksen. 2000-luvun alussa markkinoille tuli neulekoneita, jotka pystyivät tekemään valmiita, saumattomia neuleita. Päällisin puolin koneet olivat samanlaisia, erot olivat yleensä neulatasoissa ja niiden lukumäärässä, Kottari sanoo.

Esimerkiksi pipot (kuvassa vihreä) voidaan valmistaa muotoon neulottuina.
Esimerkiksi pipot (kuvassa vihreä) voidaan valmistaa muotoon neulottuina.

Saumattomia neuleita valmistavat koneet toimivat tietokone-ohjelmiston avulla.

– Aluksi ohjelmointi oli pitkälti manuaalista ja aikaa vievää, mutta nykyään ohjelmat sisältävät valmiita kaavoja sekä muotoon neulontaan että saumattomien tuotteiden valmistukseen, Kottari muistelee.

Saumattoman tuotteen valmistus on hitaampaa. Ohjelmointi on tehtävä huolellisesti, jotta neulokseen ei synny virheitä.

– Sekä muotoon neulonnassa että saumattomien tuotteiden valmistuksessa neulonta-aika on pitempi kuin vastaavan suoran kappaleen neulonnassa. Säästöä saadaan kuitenkin siinä, että joitakin työvaiheita jää pois.

Muotoon neulonnan selvästi parhaimpia puolia on pieni materiaalihävikki.

– Olen laskenut, että muotoon neulomalla materiaalia menee hukkaan 20–30 % vähemmän. Se on huomattava määrä ja se korostuu erityisesti silloin, kun työstetään arvokasta materiaalia kuten villaa. Esimerkiksi hihan leikkaushukka saattaa olla juuri tuo 20–30 %. Jos materiaali on puhdasta villaa, säästö voi olla 2–3 euron luokkaa kappaletta kohden, Kottari laskee.

Muotoon neulonta ja tuotteiden saumattomuus antavat neuleelle huolitellun ulkoasun. Hyvin ohjelmoidut ja muotoon neulotut tuotteet yleensä esimerkiksi istuvat päällä paremmin.

Nevertexille ensimmäiset muotoon neulontaan tarkoitetut tasoneulekoneet tulivat vuonna 1996


– Parempaa istuvuutta voidaan hakea sillä, että kehon mitat skannataan erillisessä tilassa kolmiulotteisesti ja siirretään ne neuleohjelmaan, jossa tuote muokataan neulekoneelle sopivaksi. Tuotteen kuvaa voidaan tarkastella näytöllä ”pukemalla” päälle erilaisia neulepintoja ja väriyhdistelmiä ilman, että tuotetta on valmistettu yhtään kappaletta.

Kottari kertoo, että suurin osa Nevertexin tuotannosta tapahtuu vielä leikkaamalla ja saumaamalla.

– Muotoon neulonta ja saumattomuus tulevat kuitenkin lisääntymään. Sen ovat mahdollistaneet uusi neuleohjelma ja siihen soveltuva konekanta. Osa pipoista valmistetaan muotoon neulomalla, osa saumattomina, sormikkaat ja lapaset aina saumattomina.

Share on social mediaGet to know our products