Nevertex

Costo parantaa maailmaa yksi pipo kerrallaan

Costo parantaa maailmaa yksi pipo kerrallaan

03.01.2020

Kierrätysmuoti kasvattaa suosiotaan kiihtyvällä vauhdilla. Suureen kysyntään vastaa suomalainen Costo, joka valmistaa kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista tyylikkäitä hattuja, pipoja, solmioita, käsineitä ja muita asusteita.

Nevertex on Costolle tärkeä yhteistyökumppani. Nevertex nimittäin valmistaa kaikki Coston neuletuotteet. Kierrätysmuodin hengessä Coston neulemallisto valmistetaan vuosittain vaihtuvasta ”ylijäämälankakartasta”.

Kierrätysmuodin uusi näkökulma liiketoiminnan ytimeksi


Costo on kolmen suunnittelijan perustama kansainvälinen yritys, joka sai alkunsa hämyisessä kellaritilassa vuonna 2006.
Liikeideaa suunniteltaessa kolmikko halusi uuden lähestymistavan kierrätykselle.

– Emme halunneet valmistaa tuotteita materiaaleista, joista oli nähtävillä eletty elämä. Emme halunneet tehdä kuten muut yritykset, Coston perustajajäsen Hannes Bengs muistelee.

Vaihtoehtoja miettiessään Coston perustajat huomasivat, että huonekaluteollisuudelta kertyi valtavia määriä käyttämätöntä ylijäämämateriaalia suoraan jätteeksi. Ylijäämämateriaali on edullisempaa kuin uutena ostettu materiaali, vaikka materiaali onkin täysin käyttämätöntä.

– Me voimme valmistaa ylijäämämateriaaleista laadukkaita ja hyviä tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. Tuotteet ovat vieläpä kierrätettyjä, jolloin tuemme kiertotaloutta, Hannes iloitsee.

Coston toiminta on kasvanut vuosien aikana kansainvälisiin mittoihin. Costossa halutaan nyt puskea maailmalle entistä enemmän värikkäiden hattujen ja kierrätyksen ilosanomaa.

Laadukkaan tuotteen tekeminen on ekologisin teko


Coston tuotteissa yhdistyy kolme asiaa: laatu, ekologisuus ja tyyli. Kaikki mitä Costossa tehdään – olipa kyseessä iso päätös tai pieni arkinen juttu – nojautuu näihin kolmeen ydinasiaan.

Costolle on hyvin tärkeää, että materiaalit ovat laadukkaita ja kestäviä. Kädenjälki tuotteiden valmistuksessa on oltava priimaa.

Käytetyillä materiaaleilla täytyy olla sertifikaatti tai muu tae laadukkuudesta.

Esimerkiksi Nevertexin lanka, jolla kudotaan Coston neuletuotteet, on vastuullisesti tuotettua mulesointivapaata merinovillaa.

Laadukkaasta merinovillasta saadaan kestävä, ajaton ja lämmin Costo-pipo.
Laadukkaasta merinovillasta saadaan kestävä, ajaton ja lämmin Costo-pipo.

– Villa kehrätään ja värjätään Euroopassa. Tuotteissa käytettävä puuvilla on Gebrueder Otto -luomupuuvillaa, joka on GOTS ja Ökotex -sertifioitua. Hatuissa käytettävä ylijäämäkangas on tanskalaiselta Kvadrat Sanden -kangasvalmistajalta, Hannes kertoo avoimesti.
Vielä toistaiseksi koneneulonnassa ei voida käyttää kierrätysvillaa. Sen sijaan Costo panostaa laadukkaaseen merinovillaan.

Asiakasta varten tilattua lankaa voi jäädä paljon yli eri väreistä. Ylijääneistä langoista Nevertex valmistaa vuosittain ”ylijäämälankakartan” Costolle. Nevertex laskee, paljonko pipoja kustakin väristä saadaan ja valitsee niistä sopivat väriyhdistelmät sekä pipomallit.

– Mahdollisimman laadukkaan tuotteen tekeminen on kaikkein ekologisin teko. Kun tuote kestää käyttöä ja aikaa, se tukee kestävää kehitystä sekä säästää luonnonvaroja.

Lähituotanto pienentää hiilijalanjälkeä


Kun puhutaan ekologisuudesta, aiheeseen liittyy paljon muutakin kuin pelkkä ekologinen materiaali. Miten pitkän matkan materiaali kulkee ennen kuin se on perillä? Missä materiaali on tuotettu? Millaisissa olosuhteissa materiaali on tuotettu?

Costo haluaa pitää tuotannolliset instanssit, tehtaat ja alihankkijat mahdollisimman lähellä omaa yritystään. Hiilijalanjälki pyritään pitämään mahdollisimman pienenä tuotannossa ja kuljetuksissa ilman että tuotteiden laatu kärsii.

Nevertex valmistaa kaikki Coston neuletuotteet.
Nevertex valmistaa kaikki Coston neuletuotteet.

Costo suosii lähituotantoa Suomessa ja Virossa. Nevertexin tehdas sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa, pienessä Neverbackan kylässä. Nevertexiä lukuun ottamatta tuotteita valmistetaan noin 80 km päässä Helsingistä. Joku voi ihmetellä miten Virossa valmistettu tuote voi olla lähituotantoa.

– Viro on lähempänä Etelä-Suomea kuin vaikkapa Pohjanmaa. Vaikka maa vaihtuisi välissä, se on silti lähituotantoa. Pyrimme olemaan läpinäkyvä yritys. Kerromme mielellämme miten, missä ja kenen kanssa teemme yhteistyötä, Hannes perustelee.

Tuotteiden ajattomuus ja muunneltavuus tukee kestävää kehitystä


Tyyli on luonnollisesti tärkeä asia Costolle. Coston mallisto pysyy samana koko ajan.

– Me emme halua lähteä muodilliseen mallistoajatteluun kuten pikamuotiketjut. Pyrimme sen sijaan suunnittelemaan tuotteista sellaisia malleja, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Värejä saatamme vaihtaa, lisätä uusia tai jättää joitain värejä pois yhden vuoden syklillä, Hannes kertoo.

Coston myydyin tuote on Wau-pipo, joka on alusta alkaen ollut Nevertexin valmistama. Yksinkertainen pipomalli sopii monen asun kanssa ja hurmaa leikittelevillä värisävyillään.

Pipojen ja päähineiden erikoisuus ovat niiden irrotettavat tupsut. Idea irrotettavista tupsuista tuli heti yrityksen alkutaipaleella.

– Tupsu ei saa olla rajoittava tekijä tuotteen ostamiselle. Meillä on hyvä olla yksi tuote, mihin asiakas voi halutessaan lisätä tupsun tai ottaa kokonaan pois. Asiakas saa itse päättää tupsun värin ja värin voi halutessaan vaihtaa fiiliksen mukaan.

Napilla kiinnitettävä tupsu on hauska ja kiva yksityiskohta asiakkaalle. Mutta se myös tukee ajatusmaailmaa kestävästä ja ekologisesta tuotteesta, joka muunneltavuuden ansiosta sopii moniin eri asuihin ja kestää aikaa.

Hannes kertoo yrityksen vahvuuden olevan tietotaito ja osaaminen ekologisen muodin saralla.

– Me olemme keskittyneet yksinomaan päähineisiin ja pyrimme tekemään hommat mahdollisimman kunnolla. Asiakas voi olla varma siitä, että me osaamme alan hommat!

Costolla on oma liike Helsingissä Yrjönkadulla.
Costolla on oma liike Helsingissä Yrjönkadulla.

Nevertex mukana Coston minidokkarissa


Ensi kesänä julkaistaan minidokkari Coston yritystoiminnasta. Noin 10 minuuttisella videolla näytetään neljä vuodenaikaa ja se, miten vuodenajat näkyvät Coston toiminnassa.

– Pyrimme dokumentissa johdonmukaisesti käymään läpi yritysfilosofiaamme ja meidän tapaamme toimia. Käymme läpi, sitä miten tuotteet valmistuvat, yhteistyökumppaneita ja tuotantolaitoksia ja sitä mitä he tekevät, Hannes kertoo.

Yksi videolla nähtävistä paikoista on Yli-Ullavalla sijaitseva Nevertexin neuletehdas.

Nevertexin ja Coston yhteistyö on kestänyt jo vuosia.

– Etsimme aikoinaan uutta tuotantolaitosta pipoille ja saimme kuulla kautta rantain Nevertexistä. Otimme heihin yhteyttä ja lähetimme malleja pipoistamme. He tekivät meille vastamallit ja siitä se yhteistyö lähti rullaamaan, Hannes muistelee yhteistyön syntymistä.

Lopuksi Hannes kehuu Nevertexiä. Hän on silmin nähden tyytyväinen Nevertexin tekemään työhön ja kädenjälkeen.

– Todella kiva juttu on ollut se, että he ovat todella mukavia ihmisiä! Heidän kanssaan on niin helppo tehdä töitä. Asiat luistavat ja he ovat monessa asiassa ja monella tapaa joustavia. Työnteko on mukavaa heidän kanssaan.

Share on social mediaGet to know our products